
 

 

 

Professional Standards Update, Case Interpretation Relating to Article 16: Assumed 

Consent for Direct Contact  
 

REALTOR® A, who held an exclusive listing of Client B’s property, invited 

REALTOR® C to cooperate with him. When REALTOR® C, shortly thereafter, received 

an offer to purchase the property and took it to REALTOR® A, the latter took 

REALTOR® C with him to present the offer to Client B, and negotiations for the sale 

were started. The next day, REALTOR® C called on Client B alone, recommended that 

he accept the offer which was at less than the listed price, and Client B agreed. The 

contract was signed and the sale was made. 

 

These facts were detailed in a complaint by REALTOR® A to the Board of 

REALTORS® charging REALTOR® C with unethical conduct in violation of Article 

16, having made his second contact with the client without his, REALTOR® A’s, 

consent.  

 

At the subsequent hearing, REALTOR® C defended his actions on the basis that since he 

had been invited to cooperate with REALTOR® A, and particularly since REALTOR® 

A had invited him to be present when his offer was presented to the seller, REALTOR® 

C had assumed that he had REALTOR® A’s consent for subsequent direct contacts with 

Client B. He stated further that he had a good reason for going alone because in his first 

visit to the client, REALTOR® A had undertaken to present his, REALTOR® C’s, offer 

without fully understanding it and had made an inept presentation. Questioning by 

members of the Hearing Panel revealed that there had been some important 

considerations that REALTOR® A had not understood or explained to the client. 

 

The conclusion of the panel was that the consent of the listing broker required by Article 

16, as interpreted by Standard of Practice 16-13, cannot be assumed, but must be 

expressed; and that REALTOR® C had violated Article 16 by negotiating directly with 

REALTOR® A’s client without REALTOR® A’s consent. 

 
 
 
 
 

 
 

 

 


